PRZEPIS NA TRADYCYJNĄ WŁOSKĄ PIZZĘ “AL TAGLIO”
05 lis 2020

PRZEPIS NA TRADYCYJNĄ WŁOSKĄ PIZZĘ “AL TAGLIO”

Przedstawiamy przepis na włoską, domową pizzę “Al Taglio”, który zaprezentowała Anna De Stefani, wolontariuszka z Włoch, która jest u nas w ramach projektu Europejskiego Korpusu Solidarności.
PRZEPIS NA TRADYCYJNĄ WŁOSKĄ PIZZĘ “AL TAGLIO”
Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • Mała paczka suszonych drożdży (porcja na 500g mąki)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 300ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli sos pomidorowy – passata
  • ser mozzarella
  • oregano
  • + inne dodatki, według uznania
Wsypać mąkę do dużej miski. Dodać cukier, sól, drożdże, oliwę i krótko mieszać. Dodać też wodę i rękoma wyrobić na elastyczne i trochę lepkie ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde, dodać wodę, jeśli będzie za miękkie, dodać mąkę. Zwilżyć ciepłą wodą ścierkę i przykryć nią miskę z ciastem. Odstawić pod przykryciem na minimum 2 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie, jeszcze raz krótko wyrobić ciasto. Wysmarować oliwą z oliwek blachę do pieczenia i kłaść na niej ciasto. Rękoma rozciągnąć ciasto po całej powierzchni blachy. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, układać na nim mozzarellę wcześniej pokrojoną w kostkę i posypać oregano. Piec pizzę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut. Najlepiej wstawić blachę z pizzą na najniższym poziomie piekarnika i włączyć termoobieg.
Ten przepis jest na pizzę margherita, ale oczywiście można dodać inne składniki: szczególnie polecam pizzę z tuńczykiem i cebulą; z szynką i pieczarkami; z pikantną kiełbasą oraz z rukolą i pomidorami (w tym przypadku, dodać rukolę i pomidory po pieczeniu).
Anna De Stefani, wolontariuszka w GCK

 

 

Facebookyoutubeinstagram
Radek Kulesza