Przedstawiamy przepis na włoską, domową pizzę “Al Taglio”, który zaprezentowała Anna De Stefani, wolontariuszka z Włoch, która jest u nas w ramach projektu Europejskiego Korpusu Solidarności.
PRZEPIS NA TRADYCYJNĄ WŁOSKĄ PIZZĘ “AL TAGLIO”
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- Mała paczka suszonych drożdży (porcja na 500g mąki)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 300ml wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli sos pomidorowy – passata
- ser mozzarella
- oregano
- + inne dodatki, według uznania
Wsypać mąkę do dużej miski. Dodać cukier, sól, drożdże, oliwę i krótko mieszać. Dodać też wodę i rękoma wyrobić na elastyczne i trochę lepkie ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde, dodać wodę, jeśli będzie za miękkie, dodać mąkę. Zwilżyć ciepłą wodą ścierkę i przykryć nią miskę z ciastem. Odstawić pod przykryciem na minimum 2 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie, jeszcze raz krótko wyrobić ciasto. Wysmarować oliwą z oliwek blachę do pieczenia i kłaść na niej ciasto. Rękoma rozciągnąć ciasto po całej powierzchni blachy. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, układać na nim mozzarellę wcześniej pokrojoną w kostkę i posypać oregano. Piec pizzę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut. Najlepiej wstawić blachę z pizzą na najniższym poziomie piekarnika i włączyć termoobieg.
Ten przepis jest na pizzę margherita, ale oczywiście można dodać inne składniki: szczególnie polecam pizzę z tuńczykiem i cebulą; z szynką i pieczarkami; z pikantną kiełbasą oraz z rukolą i pomidorami (w tym przypadku, dodać rukolę i pomidory po pieczeniu).
Anna De Stefani, wolontariuszka w GCK